Fietsbanden zijn kostbaar, vooral als je geïnvesteerd hebt in kwalitatief hoogwaardige fietsbanden. Voor een mountainbiker is een fietsband natuurlijk ontzettend belangrijk. De banden moeten je voldoende grip geven om je trails te kunnen rijden. Uiteraard kun je ze regelmatig vervangen, maar met de onderstaande tips van Fietsbandonline.nl kun je langer plezier hebben van je fietsbanden.
Ben je met deze tips klaar voor het nieuwe mountainbike seizoen? Wij wel!
Bandenspanning optimaal houden
Controleer altijd goed de bandenspanning van je fietsband. Wanneer je fietsbanden niet de juiste bandenspanning hebben, slijten ze sneller en vermindert het comfort van de band. Maar, hoe bepaal je nu de juiste spanning?
Op de zijkant van de band wordt de maximale luchtdruk weergegeven in bar, de meeteenheid van druk. Pomp je banden absoluut niet harder op dan staat aangeven, want dan kan de binnenband knappen. Een te lage spanning, daarentegen, kan zorgen voor instabiliteit en in het ergste geval zelfs de velg beschadigen. Om deze reden kun je het beste je fietsbanden oppompen met een pomp waarop een luchtdrukmeter zit.
De ondergrond waarop je gaat mountainbiken, heeft ook invloed op de benodigde luchtdruk. Een gravelondergrond vraagt bijvoorbeeld om een lagere bandenspanning dan een verharde ondergrond. De richtlijn is om je MTB-band op te pompen tussen de 2 en 4 bar. Je kunt hier zelf mee experimenteren.
Vergeet niet dat bandenspanning toeneemt bij een hogere temperatuur en afneemt bij een lagere temperatuur. In de zomer kun je de banden dus iets zachter oppompen dan in de winter. De warmte en het verhitte wegdek zorgen ervoor dat de band meer op spanning staat.
Controleer de buitenbanden
Het is belangrijk om met regelmaat het loopvlak van de band te controleren. Het liefste voor én na het mountainbiken. Contoleer de band op scherpe stukjes, zoals en steentjes of glas, en op scheurtjes. Deze kunnen namelijk tijdens de rit een lekke band veroorzaken als deze uiteindelijk de binnenband aantasten. Een anti-lek band heeft een extra laag bescherming die de kans op een lekke band kan verminderen.
Check ook goed de zijkant van je banden op scheuren. Een scheur kan altijd groter worden, wat natuurlijk heel gevaarlijk is en een klapband kan veroorzaken; de binnenband kan dan naar buiten komen.
Controleer ook het profiel van de band. Als deze nog voldoende profiel heeft, dan bieden ze genoeg grip. Ook weet je dan dat je fiets echt stop wanneer je remt. Bij een slecht profiel kun je slechter remmen en heb je mogelijk onvoldoende grip. Wist je dat je achterband sneller slijt dan je voorband? Dit komt omdat het gewicht van de fietser meer druk geeft op de achterband.
Wanneer koop je nu een nieuwe band?
Is het loopvlak van de band erg versleten en/of zitten er veel scheurtjes in de band? Dan is de band toe aan vervanging en heb je een nieuwe band nodig. De kans op een lekke band of dat je slecht kunt remmen en weinig grip hebt, is dan een stuk groter.
De benodigde bandenmaat lees je af op de zijkant van je huidige banden aan de hand van de ETRTO-maat. Deze internationale maataanduiding bestaat uit twee getallen. Een voorbeeld van een ETRTO-maat is 57-622. Het eerste getal geeft de breedte van de band aan (mm), het tweede getal de diameter van de velg (mm).
Met behulp van de Interactieve Maattabel van Fietsbandonline.nl vind je eenvoudig de juiste band. Hier vind je naast de ETRTO-maten ook de Franse, Nederlandse en Duitse maatsystemen.
Over Fietsbandonline.nl
Fietsbandonline.nl is jouw online specialist in fietsbanden en heeft een breed assortiment met buiten- en binnenbanden van A-merken zoals Schwalbe, Continental en Maxxis. Daarnaast kun je bij Fietsbandonline.nl ook terecht voor onderhoudsmiddelen, fietspompen, bandenreparatie en meer. Klik HIER om naar Fietsbandonline.nl te gaan.