Wat is er mooier dan op een zondagochtend naar het bos te gaan om daar te mountainbiken. Een mooie route door het bos alleen of met een groep vrienden. Er zijn diverse routes in Nederland waaruit je kunt kiezen. Zo hebben ze op de Veluwe maar ook in Schoorl prachtige mountainbike routes aangelegd. Maar ook op de openbare weg kun je met de mountainbike prachtig fietsen.
Aan het fietsen in het algemeen en het fietsen op een mountainbike kleeft ook een risico. Het wordt namelijk steeds drukker in het verkeer. Maar niet alleen op de openbare weg loert het risico dat je aangereden door een auto wordt. Ook op de paden in het bos bestaat dit gevaar. Sturen die in elkaar komen of fietser en voetgangers die plotseling uit een pad komen. Het gevolg is een ongeval met alle gevolgen van dien. U kunt bij een fietsongeluk zelfs letselschade oplopen. Hoe hier nu mee om te gaan? Wie is aansprakelijk voor een ongeluk op de fiets en wie betaalt de schade als gevolg van bijvoorbeeld een whiplash? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u in deze blog.
Wie is aansprakelijke voor letselschade bij een fietsongeluk?
U komt in principe alleen in aanmerking voor een letselschadevergoeding als de tegenpartij schuldig is aan een ongeval. Bij fietsers en dus ook mountainbikers is dit echter wel anders. Wordt u door een auto aangereden, dan bent u voor de wet een “zwakke verkeersdeelnemer.” De kans op letsel is namelijk een stuk groter op de fiets dan dat je in de auto rijdt.
Het feit dat u als een zwakke verkeersdeelnemer geldt betekent dat u altijd recht op een letselschade vergoeding hebt. Uiteraard is dit zo als de tegenpartij schuldig is aan het ongeval, maar ook in het geval u zelf een verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld omdat u ten onrechte geen voorrang verleend of omdat u door rood rijdt. De bestuurder van de auto is dus altijd (deels aansprakelijk). Dit staat in de wet en wel in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. De regeling van dit wetsartikel is als volgt:
Bent u dus als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan kunt u altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Maar waaruit bestaat een schadevergoeding bij letselschade?
Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?
Een letselschadevergoeding bestaat ten eerste uit een vergoeding van alle materiële schade. Hierbij kunt u denken aan de schade aan uw mountainbike, maar ook aan medische kosten en reiskosten. Bent u arbeidsongeschikt geraakt door het ongeval? Dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding van de loonkosten.
Naast materiële schade is er na een ongeval ook recht op een smartengeldvergoeding. Deze bestaat uit een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan door de schuldige partij. Denk hierbij aan een vergoeding voor pijnklachten, verdriet en het feit dat u niet meer kunt fietsen door het letsel.