Fietsen in je eigen thuisomgeving kan heerlijk zijn, maar op een gegeven moment heb je het natuurlijk ook wel gezien. Hoe lekker is het dan om je fiets mee te nemen en er op een mooie vakantiebestemming mee te gaan fietsen? Dan moet je echter wel je fiets kunnen meenemen, en de meeste mensen hebben geen auto waar je het rijwiel zomaar even in stopt. Daarom heb je een fietsendrager nodig om je fiets met je auto te kunnen vervoeren. Maar daar heb je een trekhaak voor nodig, dus zonder trekhaak op je auto gaat het simpelweg niet, toch? Gelukkig is dat niet zo en zijn er alternatieve opties voor een fietsendrager zonder trekhaak die het alsnog mogelijk maken om je fiets op de auto te bevestigen. We bespreken ze in dit artikel.
Heb je een auto met dakrails? Dan is de oplossing nabij. Je kunt namelijk investeren in een dakdrager met speciale fietsbeugels om alsnog je fiets(en) op de auto te kunnen vervoeren. Het voordeel hiervan ten opzichte van een fietsendrager voor achter op de auto is dat je gewoon onbelemmerde toegang tot de kofferbak hebt. Ook heeft het op deze manier vervoeren van je fietsen geen invloed op de zichtbaarheid van je verlichting of kenteken. De bevestiging van fietsen op deze manier is over het algemeen zeer stevig en dus kun je er ‘gewoon’ relatief hard mee rijden, hoewel je er wel rekening mee moet houding dat de luchtweerstand groter wordt. Dat heeft ook invloed op je brandstofverbruik. Daarnaast moet je natuurlijk ook heel goed letten op doorrijhoogtes bij parkeergarages en tunnels. Het grootste nadeel van een fietsendrager voor op het dak van je auto, is dat je de fietsen erop en eraf moet tillen, wat zwaar kan zijn. Zeker als je een hoge auto hebt.
Er bestaat gelukkig nog een ander, populair alternatief voor wanneer je geen trekhaak op je auto hebt, en dat is een fietsendrager die je aan de achterklep van je auto bevestigt. Deze dragers worden in plaats van op een trekhaak met stevige haken en spanbanden aan de achterklep van de auto vastgezet en kunnen meestal één tot drie fietsen dragen. Je kunt zo’n fietsendrager op veel auto’s monteren, ook op hatchbacks en sedans. Vaak zijn ze ook goedkoper dan trekhaakdragers en laten ze zich gemakkelijk opbergen wanneer je de fietsendrager niet gebruikt. De montage ervan kan zeker de eerste keer echter wel wat tijd kosten en als je er zware fietsen op zet is de stabiliteit niet altijd even goed. Daarnaast kan een fietsendrager voor de achterklep je verlichting, de achteruitrijcamera en je kentekenplaat blokkeren, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van relevante regelgeving en je eraan te houden.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsendrager?
Kies je voor een fietsendrager voor op het dak van je auto, zorg dan dat je wel goed op de hoogte bent van het maximale gewicht dat je op dat dak mag plaatsen. Het is immers niet de beste keuze als je meer wilt kunnen voeren dan eigenlijk toelaatbaar is op deze manier. Mountainbikes, maar ook e-bikes, kunnen redelijk zwaar zijn. Naast het dak kan ook de drager zelf daar niet op berekend zijn, dus let goed op het maximale draagvermogen. Dat geldt net zo goed voor een fietsendrager voor de achterklep van je auto. Niet alle fietsendragers passen op elk type auto, dus controleer goed of de fietsendrager in kwestie wel geschikt is
voor jouw model auto.
In de meeste gevallen is er dus zeker wel een mouw aan te passen als je geen trekhaak op je auto hebt. Tenzij je natuurlijk de pech hebt dat jouw auto net niet geschikt blijkt te zijn voor dakdrager of een fietsendrager voor de achterklep. In dat geval kun je overwegen om toch een trekhaak op je auto te plaatsen. Dat verhoogt bovendien de waarde van je auto, en hij kan ook nog voor andere zaken van pas komen.