Ontdek hoe moderne technologie kan helpen om fietsendiefstal te voorkomen en hoe je deze digitale middelen zo veilig mogelijk gebruikt.
85% van alle Nederlanders heeft een of meer fietsen. Dat zijn in totaal 22,8 miljoen fietsen die zich in iemands schuur, op de weg of in een fietsenstalling bevinden. Die fietsen zijn er in allerlei vormen en maten, en in allerlei prijsklassen. Van schattige driewielers tot dure e-bikes en geavanceerde racefietsen. Vooral die laatste categorieën blijken erg in trek bij fietsendieven. Van een goed slot gaat zeker een afschrikwekkend effect uit. Maar een goede bescherming van je stalen ros gebeurt steeds vaker digitaal.
Fietsendiefstal is eigenlijk al zo oud als het fietspad naar Rome. Het is natuurlijk ontzettend vervelend om erachter te komen dat je lopend naar huis moet, omdat je tweewieler verdwenen is. Toch overkomt het steeds meer fietsenbezitters. In 2019 ontving de politie nog 66.675 meldingen van fietsendiefstal. In 2023 liep dat aantal op tot 85.190. Voor veel mensen is het een noodzakelijk vervoersmiddel en bovendien een grote uitgave. Het is dus altijd goed om aangifte te doen.
Nog beter is het om diefstal te voorkomen. Dat begint met de aanschaf van een stevig slot. Door je fiets op slot te doen en met een ketting vast te leggen aan een hek of fietsenrek maak je het potentiële dieven iets moeilijker. Dat moet je ook niet overschatten, want je wint er hooguit een paar minuten mee. Met een betonschaar, slijptol, metaalschaar en een lockpick kunnen dieven deze barrière in een mum van tijd doorbreken. Het is dan ook verstandig om meerdere barrières op te werpen en tegenwoordig zijn deze barrières digitaal van aard:
Als je fiets verdwenen is, kun je met een GPS-tracker de precieze locatie achterhalen. Het is goed om te weten dat er twee soorten GPS-trackers zijn voor fietsen. De eerste werkt via Bluetooth. Deze betaalbare trackers zijn meestal eenvoudig van aard en makkelijk te bevestigen op de fiets. Via een app en een Bluetooth-verbinding kun je op je smartphone zien waar de fiets zich bevindt. Maar als de fiets te ver weg is, gaat deze vlieger niet meer op. Ook in afgelegen gebieden laat Bluetooth het snel afweten.
In zulke gevallen kun je dan ook beter vertrouwen op satellieten. Het maakt dan niet uit waar ter wereld je fiets zich bevindt. Er is altijd wel een satelliet in de buurt die de exacte locatie kan aangeven. Deze volledige GPS-trackers zijn wel een stuk duurder. Ook moet je er rekening mee houden dat ze qua formaat vaak groter uitvallen dan Bluetooth-trackers. Een fietsendief kan de tracker opmerken en verwijderen.
Met een diefstalpreventiechip, kortweg DPC en tegenwoordig gewoon ‘fietschip’, is het niet mogelijk om de fiets na diefstal te lokaliseren. Wel kan de politie de chip van een gevonden fiets uitlezen om de rechtmatige eigenaar te achterhalen. De chip is een ronde of staafvormige gegevensdrager en bevindt zich meestal op de zadelbuis.
Via een app op je telefoon kun je een slim fietsslot vanaf een afstand openen en sluiten. Ook als iemand anders aan je fietsslot morrelt, is dit zichtbaar in de app. Bovendien is het mogelijk om geofencing in te stellen. Je krijgt dan een melding als je fiets verplaatst wordt naar een locatie buiten het door jou ingestelde gebied.
Helaas is het zo dat alles wat digitaal is, ook gehackt kan worden. Een GPS-tracker geeft niet alleen informatie over de locatie van de fiets, maar ook over de jouwe als je op de fiets rijdt. Een hacker zou je via zo’n tracker dus moeiteloos overal kunnen volgen. Ook met de versnellingen van racefietsen kan vanaf een afstand geknoeid worden en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Je moet dus ook de nodige maatregelen treffen om te voorkomen dat je gehackt wordt.
Zo is het sterk aan te raden om een VPN te gebruiken. Je voorkomt daarmee dat hackers je data onderscheppen en lezen. Verder schermt een VPN je eigen IP-adres af, waardoor je online meer privacy geniet. IP-adressen bevatten namelijk informatie over onder meer je locatie. Ook de meest voorkomende virussen en malware hou je meteen buiten de deur. Je kunt een VPN op je pc installeren, maar ook op je smartphone, router en andere digitale apparaten.
Gebruik verder altijd sterke en unieke wachtwoorden voor al je apps en accounts. Voor privacygevoelige accounts, zoals GPS-trackers, ben je zelfs beter af met 2FA ofwel tweefactorauthenticatie. Naast een wachtwoord moet je je op een aanvullende manier identificeren om toegang te krijgen tot het account. Voorbeelden van deze extra identificatiemethodes zijn vingerafdrukken, gezichtsherkenning en SMS-codes.