Steeds vaker komen al aangelegde routes of de bouw van nieuw aan te leggen onder druk te staan. Steeds vaker ook zorgt dit voor een juridisch strijd. Jammer, want met het aangaan van de dialoog zou er voor beide partijen meer winst te behalen zijn. In Twente luidt nu dan ook de politiek de noodklok over de doorgeslagen juridische aanpak van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug.
De CDA fracties van Rijssen-Holten en Hellendoorn maken zich zorgen om de juridische strijd die NatuurAlert voert om de mountainbike route over de Sallandse Heuvelrug af te sluiten. Zij roepen in een brief het provinciebestuur op om alle betrokken partijen, inclusief de gemeentes, te laten overleggen over een oplossing.
De mountainbikeroute over de Sallandse Heuvelrug staat bekend als één van de mooiste van Nederland. Een groot deel van het jaar prijkt de route in de top tien van Nederland maar niet in de maanden tussen april en september. Op last van de provincie moet dan een groot deel van de route afgesloten worden om beschermde zandhagedissen en hazelwormen te behoeden voor het platwalsen door fietsbanden.
De provincie Overijssel heeft dit besluit moeten nemen na een verzoek om handhaving in 2020 van de stichting NatuurAlert. Die stichting probeert de provincie Overijssel al jaren te overtuigen dat de Wet Natuurbescherming wordt overtreden op de Sallandse Heuvelrug. Die wet verbiedt het opzettelijk doden van beschermde diersoorten. De zandhagedissen en hazelwormen vallen daar ook onder.
Wildrijders
Maar die afsluiting en omleiding is voor stichting NatuurAlert niet genoeg. Zij willen, via een gang naar de rechter, de hele route sluiten. En dat steekt de lokale CDA fracties. "Er wordt teveel gekeken naar de wet in plaats van goede samenwerking tussen betrokkenen. De route is destijds in goede samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aangelegd", zegt Rindert Ekhart, fractievoorzitter van het CDA Rijssen-Holten.
Wielervereniging Holten is verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van de mountainbike route en veel leden fietsen wekelijks over de route. Volgens bestuurslid Anna de Jong zorgt de route er juist voor dat toerfietsers, wandelaars en mountainbikers gescheiden kunnen recreëren. "Dat is ten eerste veel veiliger, bovendien voorkomen de routes dat wildrijders buiten de paden gaan rijden, met meer schade voor de natuur tot gevolg".
"Wij zijn van mening dat door de dialoog aan te gaan er zeker met oplossingen gekomen kan worden. Maar om zomaar rucksichtslos de route helemaal af te sluiten, of althans die dreiging is er, lijkt ons buitenproportioneel", zegt de Jong.
Randstedelingen
De fractievoorzitters Rindert Ekhart (CDA Rijssen-Holten) en Jan Immink (CDA Hellendoorn) vinden het onderzoek naar de dode dieren twijfelachtig. "Er zouden volgens de onderzoekers van NatuurAlert per jaar 176 gedood worden, terwijl er 110.000 van die beestjes op de Sallandse Heuvelrug leven. Dat is 0,16 procent sterfte per jaar door de MTB-route", zegt Ekhart.
Ekhart: "Het bestuur van deze stichting bestaat enkel uit personen uit de Randstad (o.a. Leiden, Amsterdam, Haarlem). Een stichting die met de Wet Natuurbescherming in de hand tegen ons in Salland gaat vertellen dat er vergaande maatregelen nodig zijn. Dit terwijl ook goede redenen te bedenken zijn om de route te behouden. Bijvoorbeeld uit toeristisch en sportief oogpunt".
Alternatieve routes
Wiebe Welgraven is routecoördinator bij de Wielervereniging Holten. "Ik loop regelmatig grote delen van het parcours af maar heb nog nooit één dood dier gevonden. Maar ze zullen er ongetwijfeld zijn. Ze leven in het zand en in de zon, dus er zal wel eens eentje geraakt worden".
Wat Welgraven vooral stoort is dat er ook alternatieve routes zijn ingeleverd die langs meer schaduwrijke gebieden gaan. "Maar daar heb ik tot op heden helemaal geen reactie op ontvangen".
Vrees voor afsluiting Toeristenweg
De CDA fracties vrezen dat de stichting NatuurAlert haar pijlen na de MTB route richt op de Toeristenweg en daarna mogelijk op een gehele afsluiting van de Heuvelrug.
"Wij roepen de gedeputeerde De Bree (PvdA) in de eerste plaats op het overleg aan te gaan. Bovendien hoeft de Provincie niet bij voorbaat de handdoek in de ring te gooien, maar eerst de bezwaarschriftenprocedure afronden. Zou zelfs de bestuursrechter in beeld komen, dan moet dat maar. Hoe spijtig ook. In het belang van onze inwoners, toeristen, bedrijven én de natuur. “, schrijven de fractievoorzitters aan het provinciebestuur.
NatuurAlert
Voorzitter Jan Hoekema van NatuurAlert is niet tegen mountainbikers. "Mensen kunnen beter fietsen dan met de auto op pad gaan. Maar op bepaalde delen van de route, levert het fietsen onevenredig veel schade op voor de natuur. Wij willen dat de provincie en de Regio Twente de belangen van de natuur meeneemt bij de aanleg van fietspaden."
"Alleen de singeltracks afsluiten is echt te weinig", aldus Hoekema. "Dit gebeurde eerder al, daarom hebben wij de provincie gevraagd om tijdig het besluit te nemen om de route voor een deel echt af te sluiten gedurende het seizoen dat de dieren over de paden lopen."
Evenwicht
NatuurAlert wil dat de belangen tussen het recreëren en de natuur met elkaar in evenwicht worden gebracht. "Wij staan open voor gesprekken met de provincie, met de regio, met de mtb-verenigingen. De natuur leidt nu onevenredig veel schade. Dat blijkt ook uit de foto’s die wij krijgen van doodgereden zandhagedissen en hazelwormen. De provincie moet echt meer doen."
De provincie zegt de brief van de CDA fracties te hebben ontvangen en gaat deze nu bestuderen en vervolgens de schrijvers antwoord geven.
Lastig samenspel
Voor de provincie is het onderwerp een lastig samenspel. "De provincie heeft diverse taken, één daarvan is natuur en de wetgeving daarvoor is streng. Beleven, benutten en beschermen zijn de uitgangspunten voor ons natuurbeleid. Ook toerisme en recreatie zijn speerpunten van de provincie. Deze twee gaan echter niet op alle plaatsen altijd samen. Sommige vormen van recreatie gaan heel goed samen met natuur en anderen minder of niet", schrijft de provincie op vragen van RTV Oost.
Tegen een rechtszaak kan de provincie niet iets doen. "In het bestuursrecht hebben partijen rechten. Eén van die rechten is het recht om een verzoek tot handhaving in te dienen en na besluitvorming daartegen bezwaar, beroep en hoger beroep in te stellen als een betrokken partij het niet eens is met de besluitvorming. Een gang naar de rechter is daarom niet tegen te gaan wanneer partijen het niet met besluitvorming eens zijn.
Het CDA Hellendoorn en CDA Rijssen-Holten schrijven op hun website: “De overheid raakt verstrikt in wetgeving in plaats van te zoeken naar harmonie en een juiste balans tussen de belangen. Het wetboek regeert. Dit is een ongewenste juridische cultuur waarbij direct rechtszaken worden aangespannen."
De Twentse CDA-fractie is ook bang dat als eenmaal de rechter een streep zet door de mountainbikeroute, straks de hele Heuvelrug afgesloten wordt, dus ook voor wandelaars, fietsers en ruiters. De CDA-fractie vraagt alle partijen daarom ook nu met elkaar te overleggen: “In het Nationaal Park werken veel organisaties en vrijwilligers al jaren goed samen. In deze omgeving regelen we het met elkaar.”
Bron: TV Oost