MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Valsspelen of extra fun?!

  • vrijdag 23 december 2022

Er is veel verdeeldheid over de komst van de elektrische mountainbike. Voor sommige is de elektrische ondersteuning een doodzonde en voor de ander is het een geweldige uitkomst. Is het vals spelen of is het iets voor jou? We zetten de voor en nadelen voor je op een rij.

Valsspelen of extra fun?!

Of de elektrische mountainbike iets voor jou is hangt van verschillende factoren af; hoe fit ben je, welke trails rij je en welke discipline vind je het leukst (XC, trail, enduro, DH). Vind jij klimmen net zo leuk als afdalen en maakt het jou niet uit hoelang het duurt voordat je boven bent en je benen verzuurt zijn dan is een EMTB waarschijnlijk niets voor jou. Voor degene die op de MTB stapt voor de sensatie van afdalingen, technische passages en snelheid dan kan je wel eens verrast worden door wat de EMTB te bieden heeft. Vanzelfsprekend is de elektrische fiets voor mensen met een fysieke beperking de uitkomst om weer te kunnen genieten  van het mountainbiken.

 

 

Rij eigenschappen:

Ja het is anders dan een conventionele fiets maar in mijn ogen is het nog steeds gewoon mountainbiken. Een snelle carbon hardtail voelt ook anders aan dan een trailbike met 150 mm veerweg, nietwaar? Het extra gewicht is even wennen in de wendbaarheid maar geeft ook veel stabiliteit in het bochtenwerk of tijdens afdalingen door het lage zwaartepunt. De power van de motor is iets waar je snel aan went, zeker in de lichte of medium ondersteuning voelt de power zeer smooth en gedoseerd aan. 

 

VOORDELEN:

Fun factor:

Nagenoeg iedereen die voor de eerste keer op een EMTB stapt heeft een enorme grijns op het gezicht. De extra power geeft je het gevoel dat je de benen van Mathieu van der Poel hebt. 

 

Power:

Met behulp van de ondersteuning kun je makkelijker bergop fietsen, je bent sneller boven en dat betekent meer afdalingen! Ook in Nederland op vlakke technische trails is het soms makkelijker snelheid behouden door het acceleratievermogen van de motor. Dit maakt de vlakkere trails opeens een stuk uitdagender.

 

Fitness:

Dat EMTBs voor luie mensen zijn is flauwekul, je kunt juist heel makkelijk zelf bepalen hoe zwaar je het wilt maken door middel van de verschillende 

 

 

ondersteuning opties (licht, medium of maximale ondersteuning). Er is al vaak bewezen dat de fysieke inspanning op een EMTB of MTB maar weinig verschil kent (wij hebben ook een test gedaan maar daarover het volgende artikel meer). De mensen die minder fit zijn, fysieke beperkingen of een handicap hebben zijn nu in de gelegenheid om te genieten van de prachtige sport waar we allemaal van houden. Ook neutraliseert de gemotoriseerde ondersteuning het verschil in niveau, dat betekent dat fietsers van verschillend niveau nu makkelijker samen kunnen fietsen. Deel de fun en ga samen de trails op!

 

Buitenland:

Ga je graag naar het buitenland om trails te rijden dan heb je snel te maken met meer hoogtemeters. Op de EMTB ben je sneller boven en daardoor ben je in staat meer trails te rijden dan op een normale fiets. Daag jezelf uit op technische steile klimmetjes, je zult verbaast zijn over wat er mogelijk is op een EMTB.

Ga je graag naar een bikepark dan heb je het voordeel dat je geen liftpas meer nodig hebt. Daarbij ervaar je meer vrijheid in wat je wilt rijden, het is makkelijk om even snel omhoog te fietsen om dat gave stukje trail nogmaals te rijden.

 
NADELEN:

Prijs:

De instap modellen van een elektrische fiets zijn nog altijd een stuk duurder dan normale fietsen. Ook de elektrische variant van een normale fiets met dezelfde specificaties valt een stuk duurder uit.

 

Cube stereo 150 AT              - € 3999,-   |   Cube Stereo Hybrid 140 AT  - € 6899,-

 

Onderhoud:

Veel mensen vergissen zich in de kosten van het onderhoud van een EMTB. De slijtage onderdelen zoals ketting en cassette zijn door de power van de motor sneller aan vervaging toe. Ook de remblokken slijten een stuk sneller door het extra gewicht van de fiets.

 

Snelheidslimiet:

De ondersteuning is slechts tot 25 km/h en daarna doe je alles zelf. Met al het extra gewicht is de fiets opeens loeizwaar en moeilijk vooruit te krijgen. Afhankelijk van je niveau en de type trails die je rijdt zul je hier meer of minder last van hebben.

 

Batterij:

Een lege batterij is iets wat iedereen een keer overkomt en wat je altijd wilt voorkomen. Aan het einde van de dag nog een paar klimmetjes zonder ondersteuning moeten rijden is niet comfortabel. Rekening houden met hoeveel je nog kunt rijden is iets wat altijd in je achterhoofd speelt. 

 

Met alle voor- en nadelen op een rijtje heb je wellicht beter inzicht of een EMTB iets voor jou kan zijn. In het volgende artikel testen we de verschillen tussen een EMTB en MTB in verschillende data zoals: fysieke inspanning, afstand en snelheid.

 

Door: Sjoerd Huis in 't Veld

📸© Sport&Support


Mocht je hulp nodig hebben bij op het gebied van een gezonde en sportieve leefstijl neem dan contact met op met Jeltje of Sjoerd van SportenSupport!

 

https://sportensupport.nl / info@sportensupport.nl