MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Trainingsleer Blog

  • zondag 28 mei 2023

Ben jij aan het trainen voor een mountainbike evenement of om je fietsmaatjes voor te blijven op je lokale trails? Dan heb je waarschijnlijk een trainingsschema. Maar waarom word je eigenlijk sneller door trainen? Hieronder bespreken wij de fundamenten van trainingsleer:

Trainingsleer Blog

Overload

Het is eerste principe is overload, oftewel overbelasten. Het is simpelweg meer van jouw lichaam vragen dan het gewend is, waardoor het lichaam zich aanpast en verbetert. Om je fietsconditie te verbeteren zou je dus kunnen beginnen met je standaard zondagse mountainbike ronde te verlengen van 1,5 uur naar 2 uur. 

 

Specifieke training

Wat wil je specifiek verbeteren? Ga je een meerdaagse zoals de Transalp fietsen? Of voor de regionale mountainbike competitie? Zorg ervoor dat je training goed aansluit bij je doel. Voor de Transalp ik het verstandig om bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar te trainen. En vergeet voor een mountainbike competitie niet om te trainen op korte felle sprintjes. 

 

Omkeerbaarheid 

Dit principe houdt in dat effecten van je trainingsarbeid weer teruggedraaid kan worden als je niet traint. Je lichaam heeft een nieuw balans (homeostase) door het trainen en als je daarmee stopt ga je ook weer terug naar een bepaald basisniveau. 

 

 

Verminderde meeropbrengst

Als je vanuit een nulmeting met weinig sportervaring gaat beginnen met trainen zal je in het begin veel vooruitgang boeken. Als je meer gaat trainen en je lichaam begint te wennen aan bepaalde prikkels wordt het steeds lastiger om de lat hoger te blijven leggen. Zo zou Thomas Pidcock voor 1% winst in zijn VO2 max (maximale zuurstofopname per minuut) heel wat meer werk moeten verzetten dan een beginnende mountainbiker. 

 

Supercompensatie 

Supercompensatie is het principe dat je lichaam na een zware inspanning zich altijd wil herstellen boven het oorspronkelijke uitgangsniveau. Tijdens het trainen creëer je spierschade en door goed te eten en uit te rusten na de training gaat je lichaam weer opzoek naar een bepaalde balans (homeostase), die hoger ligt dan voor de training. Wanneer de supercompensatie precies gebeurd is afhankelijk van hoe zwaar de trainingen waren, hoe zwaarder, hoe langer het duurt.

 

   Jeltje Loomans 

 

foto's: © rexsilvam

 


Sportasdviezen door Jeltje en Sjoerd
Jeltje Loomans en Sjoerd Huis in 't Veld, eigenaren van SPORT & SUPPORT in Maarsbergen zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen die zoeken naar een gezonde en sportieve levensstijl.