MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

MTBers boos en verontwaardigd: gemeente sluit ‘zonder overleg’ deel parcours bij Arnhem

  • zaterdag 10 augustus 2024

Arnhem heeft een flink deel van een mountainbikeparcours op de Koningsheide definitief afgesloten. Dit tot grote boosheid en verontwaardiging van de sporters. ,,Het was een mededeling. We hebben geen enkele kans gehad het gesprek aan te gaan.” Het gaat om in totaal vier stukken parcours van in totaal zo’n 1,5 kilometer in het lommerrijke deel van Arnhem-Noord.

MTBers boos en verontwaardigd: gemeente sluit ‘zonder overleg’ deel parcours bij Arnhem

foto: MTB Zuid Veluwe

In plaats van op een mooi aangelegd bospad, stuitten de mountainbikers eind vorige maand op een abrupte versperring van tientallen door de gemeente Arnhem gekapte bomen. ,,Ook nog zoiets. Tientallen bomen kappen om de natuur te beschermen. Dat valt ook niet te rijmen”, zegt voorzitter Ronald van den Heerik van de stichting MTB Zuid Veluwe.

 

Twee snelwegen, wandel- en fietspaden

Een belangrijk argument de lus open te houden, is volgens Van den Heerik het geringe effect van sluiting op de natuur. Het gebied Koningsheide kent veel wandel- en fietspaden waar toeristen volop gebruik van maken, en niet te vergeten paardenroutes. ,,Dan heb ik het nog niet over de twee snelwegen die het gebied doorkruisen en de kazerne die er ligt”, somt Van den Heerik op.

 

,,De enige route die dichtgaat, is een deel van de mountainbikeroute. Grote vraag is of dat het door de gemeente gewenste effect oplevert, want door de week is het op de andere paden veel drukker en fietst er zo nu en dan een mountainbiker door het bos.” Op een plakkaat aan een boom langs de mountainbikeroute hangt het besluit van de gemeente. ‘Omdat Arnhem de natuur op één heeft staan, is besloten deze lus uit het parcours te halen’, staat er. Verder schrijft de gemeente: ‘Door de lus uit het bos te halen, kunnen de dieren die hier zitten ook overdag weer gebruikmaken van dit deel van de Koningsheide..’.


Afsluiting is nodig

Arnhems wethouder Marco van der Wel laat via een woordvoerder weten dat hij begrijpt dat sporters het afsluiten van enkele paden vervelend vinden. ,,Helaa is dit nodig om ervoor te zorgen dat dieren in dat gebied hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. We nemen alle partijen hier zo goed mogelijk in mee”, zegt de woordvoerder.

Zo is er contact geweest met bewoners, ondernemers, ruiters, natuurorganisaties en de Arnhemse Bosfietscoalitie die ook de mountainbikers vertegenwoordigt. Ook heeft de gemeente een zogeheten schouw gehouden. ,,Dat was op 10 februari van dit jaar op de Koningsheide. Hier zijn de veranderingen in het routegedeelte besproken”, aldus de gemeente. Van den Heerik bevestigt dat MTB Zuid Veluwe bij de schouw aanwezig is geweest. Die heeft niet geleid tot een dialoog, maar tot een mededeling van de gemeente dat ze delen van de route gingen sluiten. ,,We hebben na raadpleging van een bosecoloog inhoudelijk vragen gesteld aan de gemeente, maar nooit antwoorden gekregen.”

 

Bewonersavond Schaarsbergen

Het stoort hem vooral dat de gemeente niet met het bestuur van de stichting in gesprek is gegaan. MTB Zuid Veluwe staat immers voor een verantwoord beheer en onderhoud van de mountainbikeroute, stelt Van den Heerik. ,,Er is wel een bewonersavond geweest in Schaarsbergen, maar daar wilde de gemeente het niet hebben over de andere natuurgebieden, zoals de Koningsheide.”

Afgelopen voorjaar hebben de raadsfracties van VVD en Volt via een motie aan de wethouder gevraagd een betere balans te vinden tussen sporters en het behoud van de natuur. ,,Als ik het zo her en der hoor en lees, heb ik niet het gevoel dat het college veel rekening heeft gehouden met de motie. Daar zullen we in september in de raad op terug komen”, zegt Alwin van Engelenburg van de VVD.
Bron: De Gelderlander

 

Langs deze weg willen wij alle vrijwilligers van de MTBroute Arnhem, alsook de vrijwilligers van de Stichting MTB Zuid Veluwe een hart onder de riem steken. Wij hopen dat er een goede en passende oplossing komt voor alle partijen. Zo vermoeiend dat dit soort dingen steeds meer en vaker plaatsvinden zonder een duidelijke vorm van overleg. Laat jullie niet ontmoedigen! Keep up the good work!