MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Mountainbiken vanuit Sportchalet Viehhofen

  • zondag 25 augustus 2024

Tekst: Jeannette Amsink

Foto's: MTB_Challenge- Sportchalet Viehhofen - MTBroutesNL

Afgelopen week waren wij op uitnodiging van Joost en Maaike in Sportchalet Viehhofen in Oostenrijk. Voor ons een eerste kennismaking met echt mountainbiken/fietsen in de bergen.


Al jaren mountainbiken we voornamelijk op routes in Nederland en in de grensstreek. We zijn wel eens in de omgeving van Winterberg en Willingen geweest. Maar het echte trail rijden in de bergen hadden we altijd aan ons voorbij laten gaan. Voor ons gevoel niet binnen onze mogelijkheden. Misschien moest daar maar eens verandering in komen.

Mountainbiken vanuit Sportchalet Viehhofen

Sportchalet Viehhofen is een prachtig chalet met 9 appartementen gerund door sport enthousiastelingen Joost en Maaike. Alle appartementen hebben een eigen balkon, keuken en badkamer die zijn voorzien van alles wat nodig is voor een heerlijke (fiets)vakantie. Super fijn en praktisch is ook dat er in het sportchalet een afsluitbare fietsenstalling is, een afspuitplaats voor fietsen en dat je er je (fiets)kleding kunt wassen.

 

Het chalet ligt in het plaatsje Viehhofen in het Glemmtal in Salzburgerland. Het is gelegen tussen de plaatsen Zell am See en Saalbach-Hinterglemm, vooral ook geliefd bij skiërs en snowboarders. In de zomer is het een paradijs voor wielrenners, mountainbikers en wandelaars. In het dorp zelf starten een aantal wandel- en mountainbikeroutes. Voor de racefietsers zijn er ook routes genoeg, waaronder het beklimmen van de Großglockner Hochalpenstraße. Maar ook in de omliggende omgeving zijn er diverse trails te vinden. Denk daarbij aan Leogang, bekent van The EPIC Bikepark Leogang en Kaprun.

 

Downhill Day

Zoals gezegd zijn wij niet bekend met het fietsen in de bergen. Gelukkig mochten we aansluiten bij de Downhill Day van Sportchalet Viehhofen. Hiervoor gingen we naar het Learn to Ride park in Saalbach. Dit is een beginnerspark met de mini-uitvoeringen van vijf bekende downhill-trails in Saalbach. Een fijne plek om het downhillen voor het eerst te ervaren. Na een leuke kennismakingsoefening op de fiets, waarbij we de overige cursisten leerden kennen hebben we gewerkt aan onze basic skills: houding op de fiets, remmen, bochten rijden en drops maken.

 

Klik op een foto voor een vergroting

In het Learn to Ride park liggen vijf lijnen waarop je al deze technieken perfect kunt oefenen. Steeds gaven Joost en Maaike tips en adviezen om de technieken nog beter te beheersen. Het maakt je erg bewust van je eigen rijstijl. Wij hebben echt iets aan de tips en adviezen gehad.


Na de lunch was het tijd om met de lift omhoog te gaan en het geleerde echt in de praktijk te brengen. Het middagprogramma is overigens optioneel. Blijf je liever beneden oefenen dan is dat ook oké. Dat zorgt ervoor dat deze dag echt voor ieder niveau geschikt is. Voorzien van protectoren en een full-face helm (veiligheid voor alles) hebben we eerst de Monti-lijn vanaf het midden station gereden en daarna de Panorama lijn vanaf het hoogste station. Voor ons een geweldige ervaring. Niet gedacht dat we dit zouden kunnen en durven.

 

Klik op een foto voor een vergroting

 

Mountainbiken in de omgeving

Ben je niet zo van de downhill lijnen dan is er in de omgeving echt nog veel meer te biken. Joost en Maaike kunnen je daar voldoende tips over geven. Zelf hebben we een dag gefietst rondom de Zeller See. Gert op de mountainbike en ik op de gravelbike. Een prima ritje om te acclimatiseren. 
Ook hebben we vanuit het chalet een mountainbiketocht gemaakt naar Maria-Alm. In deze rit rijd je door de prachtige omgeving van Viehhofen, Maishofen en Saalfelden naar Maria-Alm, een idyllisch en sfeervol Oostenrijks dorp. 
En als laatste rit zijn we met de Kohlmaisbahn vanuit Saalbach naar een hoogte van 1794 meter gegaan. Via brede schouwpaden en onderweg toch nog een paar pittige klimmetjes kwamen we na een prachtige route van ruim 40 kilometer met een brede glimlach op ons gezicht weer terug bij het Sportchalet.

 

Teams, Sportclubs of Vriendengroepen

Joost en Maaike kennen het gebied als hun broekzak. Dat stelt hen in staat om op maat gemaakte trips te maken. Op hun website lees je over welke reizen zij al organiseren en waarbij je kunt aansluiten.

Rijd je liever op een gravelbike of racefiets? Geen probleem. De omgeving van Sportchalet Viehhofen leent zich daar ook prima voor. Wil jij met jouw team, sportclub of vriendengroep een leuke trainingstrip organiseren of wil je gewoon gezellig samen fietsen, neem dan zeker contact op met Joost en Maaike voor de mogelijkheden.  

 

Voor gezinnen

Het sportchalet is ook prima geschikt voor gezinnen. Vanuit het sportchalet worden diverse tochten georganiseerd. Zo is er speciaal voor gezinnen de FAMILIEN FUN TOUR. Of.... als jouw conditie een E-Bike een prettiger oplossing vindt en je nog meer van de omgeving wil genieten is er de E-BIKE Sightseeing tour. Ook mountainbikes zijn te huur bij Sportchalet Viehhofen. En in de omgeving is nog veel meer te genieten voor gezinnen.

 

Alleen maar fietsen...?

Als je van fietsen houdt is het Sportchalet Viehhofen een perfecte uitvalsbasis. Maar ook als je weinig of niets met fietsen hebt, is er genoeg te doen. Op enkele honderden meters van het Sportchalet ligt de lift de Zell am See Express. Deze brengt je naar een prachtige wandel- (en in de winter ski)gebied, de Schmittenhöhe, op 1950 meter.

Vlakbij het chalet ligt het Boogschietparcours Glemmerhof, een aangelegde route door het bos, met 28 verschillende schietstations van nagemaakte dieren, die volledig passen bij de prachtige natuur. Ook kun je naar het Glemmy Offroad Park, een indrukwekkend en afwisselend quad parcours met routes voor beginners en gevorderden.

 

Klik op een foto voor een vergroting

Het plaatsje Zell am See ligt op slechts enkele kilometers van Viehhofen. Rond de hier gelegen Zellersee is het heerlijk toeven. Je kunt er heerlijk zwemmen, kanoën, suppen en surfen. Ook het huren van een bootje of meegaan met een georganiseerde boottocht is een aanrader. 

Op de website Viehhofen.at vind je nog veel meer tips voor uitjes in de omgeving. Het leuke is dat je met de Viehhofen Zomerkaart leuke kortingen krijgt voor veel van deze actviteiten. En die Zomerkaart krijg je GRATIS als je overnacht bij Sportchalet Viehhofen. Hoe fijn is dat!

 

 

Onze ervaring...

Wij hebben echt genoten van ons verblijf in Sportchalet Viehhofen. Dat begon al vanaf de zeer gastvrije ontvangst. We hebben echt veel geleerd tijdens de door Joost en Maaike ge-guide Downhill-dag en onze eigen grenzen echt verlegt. Ook de tips over fietsroutes en mogelijkheden in de omgeving hebben we als zeer prettig ervaren. Pluspunten zijn verder: de zelfbedienings Stube onder in het chalet waar je naast een drankje ook gezellig een spelletje kunt doen, de broodjesservice en de mogelijkheid voor het doen van een (fiets)was. De barbecue, in het Berggasthof Hecherhütte, samen met de andere gasten van het chalet gaf ons het echte Apres Ski/Bike zomer gevoel. Naast dat alles vierden we ook nog eens vakantie in een van alle gemakken voorzien appartement. Een heel toffe plek voor een heel fijn verblijf in het prachtige Oostenrijk.