MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Keuze . . . Kies ik op de BLAUW gemarkeerde route de RODE lus?

  • maandag 24 februari 2025

Een deel van de MTBroutes Hoge Vuursche en Soest hebben een flinke metamorfose ondergaan. Deze delen waren moeilijkheidsgraad Gemiddeld (kleurcode blauw) en zijn nu Moeilijk (kleurcode rood). Het zijn daardoor optionele lussen geworden zodat je ook op de hoofdroute kunt blijven en de Moeilijke lus kunt overslaan. Volg de keuzeborden (zie afbeelding)

Keuze . . .  Kies ik op de BLAUW gemarkeerde route de RODE lus?

Ga je voor Moeilijk ga dan eerst voorzichtig verkennen en ga er niet gelijk op snelheid in. Voor je het weet wordt je bijvoorbeeld overvallen door een drop en lig je beneden.

 

Hoe moeilijk is Moeilijk? De NTFU indeling per moeilijkheidsgraad is vrij breed. Moeilijk op de Vuursche is van een andere orde dan Moeilijk op De Bergjes/Soest. Mede daardoor geldt dat je altijd eerst moet verkennen.

 

📸@mtbheuvelrug | Klik op een afbeelding voor een vergroting

Tot slot geven we je graag mee dat de moeilijkheidsgraad o.a. gaat over vaardigheden die nodig zijn om technische features (zoals tafels, dubbels, drops, steile afdalingen, switchbacks, stepups) goed te kunnen nemen. Dit staat los van je algemene mountainbike ervaring.

 

En voor wie blij wordt van Moeilijk alvast heel veel plezier op de vernieuwde trails....en in de lucht. We hebben het met veel plezier gebouwd aldus de Trailcrew van de MTBheuvelrug

 


Hoe zit het ook alweer? Alle kleurcodes uitgelegd!

Hoofdroutes en parallelle paden
De hoofdmountainbikeroute heeft één kleur voor de moeilijkheidsgraad. Parallelle paden met een afwijkende moeilijkheidsgraad, hebben een andere kleur. Voorbeeld: een mountainbikeroute heeft moeilijkheidsgraad blauw (gemiddeld) en kan rode (moeilijk) en zwarte (zeer moeilijk) parallelle paden hebben. Met informatieborden wordt vooraf gewaarschuwd dat je kunt uitwijken naar een parallel pad dat technisch moeilijker is dan de route waar je op dat moment op rijdt.


Wat zijn de verschillen tussen de kleurcodes
Op groene routes zullen weinig singletracks voorkomen en deze zijn dus prima als je een beginner bent. Een blauwe route heeft meer singletracks en minimaal één technisch element. Rode en zwarte routes komen niet vaak voor in Nederland, maar de ervaren mountainbiker die hier specifiek naar op zoek is, weet straks meteen waar ‘ie moet zijn. Zo wordt elke type mountainbiker serieus genomen én draagt het classificatiesysteem bij aan de veiligheid op de routes. De kans dat je onverwacht north shores en rock gardens tegenkomt, wordt namelijk een stuk kleiner.

 

  • Groen (makkelijk)
    Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.
  • Blauw (gemiddeld)
    Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
  • Rood (moeilijk)
    Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
  • Zwart (zeer moeilijk)
    Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.