MTBroutes.nl Overzicht van alle Nederlandse mountainbike routes

Betalen voor een rondje door het bos

  • dinsdag 10 maart 2020

Moeten mountainbikers in de regio Nijmegen gaan betalen voor een tocht in deze omgeving? De Nijmeegse gemeenteraad moet zich hier binnenkort over beraden. Mogelijk moeten mountainbikers een zogeheten MTB-vignet à 10 euro per jaar aanschaffen voor een rondje door de bossen.

 

Betalen voor een rondje door het bos

 

Natuurmonumenten wil van Nijmegen bij voorbaat de garantie dat dergelijke vignetten verplicht kunnen worden gesteld. Die verplichting is alleen noodzakelijk als het niet lukt met vrijwillige vignetten - eveneens à 10 euro - genoeg geld te vergaren voor het onderhoud van de vernieuwde mountainbikepaden. Naar schatting is hiervoor jaarlijks 40.000 euro nodig.

 

De gemeente Mook en Middelaar heeft een verzoek voor de mogelijke invoering van een verplicht vignet al afgewezen. Het gemeentebestuur van Mook en Middelaar vindt dat recreatief gebruik van de bossen hoe dan ook gratis moet blijven.

 

Vernieuwing in gevaar
De voorgenomen vernieuwing van de verouderde mountaibikeroutes in deze gemeente komt daarmee in gevaar. ,,Dat geldt ook voor natuurgebied Heumensoord”, waarschuwt Alex Peters, voorzitter van stichting MTB Rijk van Nijmegen.

 

Die stichting is de initiatiefnemer voor vernieuwing en uitbreiding van vier lussen in deze regio, goed voor een mountainbikenetwerk van 70 kilometer. In de stichting werken vier regionale mountainbikeclubs samen: MTB Licht Verzet, De Pedaleurs, Tourclub Gennep en NXP Cycletime. De routes lopen over grond van de gemeenten Nijmegen, Heumen, Berg en Dal en Mook en Middelaar. Staatsbosbeheer, Dekkerswald en stichting Natuurmonumenten zijn eveneens partij in de besluitvorming. Over de aanleg van de nieuwe routes is in het voortraject ook veel te doen geweest, omdat veel partijen erbij betrokken zijn.

 

Verplichting van het vignet is volgens MTB Rijk van Nijmegen niet nodig. De stichting twijfelt er niet aan dat de onderhoudskosten gedekt kunnen worden met de vrijwillige vignetten. Peters: ,,Op enkele andere plekken in het land werkt dit al prima. In de regio Nijmegen zijn genoeg mountainbikers die vrijwillig een kleine bijdrage willen geven.”

 

Nieuwe lussen gereed
Twee van de vier te vernieuwen (en deels nieuw aangelegde) lussen in het Rijk van Nijmegen worden 28 maart in gebruik genomen. Dat betreft de ‘lussen’ bij Nijmegen (tussen de Kwakkenberg en het Afrikamuseum) en Groesbeek (Wolfsberg). Momenteel wordt aan deze routes de laatste hand gelegd. ,,We zijn dagelijks bezig en hebben daar ongeveer driehonderd verschillende vrijwilligers regelmatig voor in de weer”, zegt Peters.

 

Bij Mook en Middelaar en Heumensoord moet echter nog worden begonnen. Natuurmonumenten, erfpachter van Heumensoord (eigendom van de gemeente Nijmegen), wil pas instemmen met de vernieuwing van de route als er een harde garantie ligt dat straks voldoende geld beschikbaar is voor het jaarlijkse onderhoud. Natuurmonumenten heeft wel laten niet bij voorbaat al de deur in het slot te gooien.

 

Peters: ,,We zijn nog in gesprek. Maar het gevolg zou kunnen zijn dat we in Mook en bij een negatief besluit van Nijmegen in Heumensoord geen toestemming krijgen voor vernieuwing van de bestaande MTB-routes.”


Bron: de Gelderlander