Na drie jaar van vooral praten gaat eind deze week dan daadwerkelijk de schop de grond in voor de aanleg van de vernieuwde mountainbike-route de Achterhoek. Komende vrijdag zullen vrijwilligers op de Kaleberg nabij Barchem de eerste werkzaamheden uitvoeren. Voorzitter Marcel Boereboom van de Stichting Mountainbike Achterhoek verwacht dat alles over drie jaar klaar zal moeten zijn.
Enkele jaren geleden werd het plan geopperd om het voor de mountainbikers in deze regio wat uitdagender en spannender te maken.
Te saai
Voor veel fietsers was het bestaande parcours te saai. Het parcours scoorde in een landelijke ranking ook erg slecht: van de 180 beoordeelde routes belandde de route de Graafschap (zoals hij nu nog heet) op een 159e plek. Voorzitter Boereboom zegt dat de nieuwe stichting niet als doel heeft om direct op nummer 1 terecht te komen, maar hij weet zeker dat een ‘spannender en uitdagender’ parcours zal leiden tot een aanmerkelijke hogere klassering. Om het parcours aantrekkelijker te maken wordt er straks gewerkt met veel meer niveauverschillen en meer bochten. De zes lussen hebben een totale lengte van bijna 100 kilometer.
Wielerverenigingen
De vernieuwde route zal gebruikt gaan worden door onder andere fietsers die aangesloten zijn bij de diverse clubs uit Zutphen, Lochem, Gorssel, Vorden en Borculo. Maar uiteraard kunnen ook individuele mountainbikers straks de nieuwe baan beproeven. Uit de achterban van de diverse wielerverenigingen zijn al diverse vrijwilligers die een steentje bij willen dragen de komende tijd. Komende donderdagavond is er nog een speciale instructieavond. Maar de verwachting is dat los van de mountainbikers er nog meer vrijwilligers zich zullen aanmelden om de komende maanden mee te helpen. Op dit moment hebben zich al zestig vrijwilligers opgegeven die de eerste tijd de handen uit de mouwen willen steken, aldus Marcel Boereboom.
Aanzuigende werking
Tijdens de werkzaamheden zal ‘de winkel gewoon open blijven’, onderstreept Boereboom. Oftewel: de fietsers zullen ook de komende tijd gewoon kunnen blijven fietsen op de mountainbikelussen die er al liggen. Hij verwacht dat de komst van een mooiere, spannender route een aanzuigende werking zal hebben op andere mountainbikers in den lande om de route in de Achterhoek ook te ontdekken. Ervaring leert dat mountainbikers geregeld ook op andere routes en parcoursen aan het fietsen slaan.
Kosten
De kosten van de aanpassingen en uitbouw van de mtb-route komen voor rekening van de Stichting Achterhoek Toerisme ( het toeristisch bedrijfsleven), maar het grootste deel wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Ook de gemeenten Zutphen, Lochem, Berkelland en Bronckhorst hebben de portemonnee getrokken. De Lochemse wethouder Bert Groot Wesseldijk zei in een eerder stadium dat er in totaal zo'n 200.000 euro beschikbaar zou komen.
Bron: De Stentor