De route is gemarkeerd met palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
De moeilijkheidsgraad van deze route is blauw (gemiddeld).
Je kunt de route starten bij:
Er is een GPS-track bestand beschikbaar.
De startcoördinaten zijn: N 52.406968, E 5.34732.
De Mountainbikeroute ligt in de het Kotterbos in de Flevopolder. Het Kotterbos ligt naast de Oostvaardersplassen en is een van de vele door Staatsbosbeheer gecreëerde bossen bij de aanleg van de polder. De Oostvaardersplassen is een internationaal bekend natuurgebied.
Niet alleen door de grote hoeveelheden vogels die er te zien zijn, maar ook door de ontstaanswijze. Na de drooglegging van de zuidelijke Flevopolder bleef in de laaggelegen delen van de polder een gebied met veel water over, dat ongebruikt bleef. De natuur kon hier zijn gang gaan en er ontwikkelde zich een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Behalve uit dit moeras bestaan de Oostvaardersplassen ook uit een droge tot natte landzone van 2000 hectare, die het hele jaar wordt begraasd door Heck-runderen, edelherten en Konik-paarden.
De 14 kilometer lange mountainbikeroute loopt links en rechts van de Lage vaart en strekt zich uit tot aan de rand van het natuurgebied Oostvaardersplassen.
Het gedeelte richting de Oostvaardersplassen is een afwisselend gebied met brede paden afgewisseld met smalle paden door moerasgebieden en loofbossen.
De route bevat een aantal kunstmatige heuvels.
In het vaartplasgebied en langs de trekweg vind je donkere bospaadjes met singletracks. De singletracks omvatten verrassende elementen: een houten bruggetje, obstakels van stammen, laaghangende takken en boven de bodem uitgroeiende boomwortels. Een zeer technisch gedeelte.
Als het regent en in de wintermaanden kan de route zeer glad zijn. Door de harde klei ondergrond kan het water namelijk moeilijk weg.
De mountainbikeroute wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer en Stichting MTB&More beheerd.
Door de kleigrond is de route bij regen zeer glad en in de winter daardoor lastig begaanbaar. Door de kleibodem kan het water namelijk moeilijk weg. Houd daar rekening mee bij rijden in de polder!
Ontwikkelingen en onderhoud aan de route zijn te volgen via Facebook.
Duidelijk anders.
Bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden. Eigenzinnige landgoederen. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je door Flevoland fietst. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.
Reacties
WAARSCHUWING: Na een lekke band vandaag per voet een gedeelte van het pad onderzocht. Tot mijn verbazing zag ik dat er bouwafval is gebruikt als deklaag van het pad waarin zich veel glasscherven bevonden.
Route is nog niet open, maar als je bekend bent is de nieuwe route te volgen.
Eindelijk na vele jaren bagger trappen is 99% nu halfverhard met granulaat.
Vooral het stuk bij de TBS en A6 is leuk verbeterd.
Het is totaal weer eens anders dan een UHR. zeker in combi met de andere routes in Almere. Weinig flow maar fysiek uitdagend.
Route gaat pas in maart officieel open.
eindelijk een graffelbike route in flevoland die met slecht weer te fietsen is
Lek gereden. Hopelijk ligt dit niet aan het materiaal van het pad.
Geen moeilijk parcours, maar 1000% beter dan het was afgelopen jaren! Bewegwijzering kan wel nog beter
Zit een mooie flow in de route zelfs redelijk goed te doen op een racefiets met 35 mm bandjes. Alleen het stuk langs de buitenring is voor mtb vanwege de steile stukken.
Ps dat laatste stuk was nog niet voldoende uitgehard. Waardoor er al de nodige schade was. Dit stuk was ook niet afgezet met lint dus gewoon toegankelijk.
Duidelijk dat men bezig is deze trail te verharden met grint. Stukje met mijn randonneur fiets van gedaan, parallel aan de N702, noordzijde.
Ongeveer de helft van de route was goed begaanbaar, maar op veel plaatsen brandnetels en sommige stukken lage berenklauwen. Ik ben uiteindelijk gestopt bij de uitkijkheuvel kotterbos. Ook hier begroeiing, waar ik geen zin meer in had om doorheen te gaan. Erg jammer want de route heeft zeker potentie als hij goed onderhouden word!!
Het was zoeken naar waar de route begon en daarna meermaals kwijt geraakt en soms weer spontaan gevonden, of reed ik nog op de route? Op zich viel onkruid mee (voor Flevolandse begrippen), leek op de meeste plaatsen gemaaid te zijn door tractor, wat tot een continu bobbelige graspaden heeft geleid en geen echte singletracks dus.
Erg slecht onderhouden route,
Draag lange mouwen, pijpen en een bril!
Ivm berenklauw, brandnetels, distels en bramen. Allen zijn in veelvoud aanwezig en niet te ontwijken.
De route is compleet overgroeid, de track nog wel te volgen door wat spoortjes van voorgangers, maar deze route kan enorm veel liefde gebruiken.
Direct voor het bruggetje zit een diep gat tegen de plank aan een echte velgenbreker. Pas daar voor op.