De provincie Noord-Holland heeft definitief vergunning gegeven voor de 100 km lange MTBroute op Texel.

Dat is zondag bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Wielersport Texel. Het langste MTB-pad van Noord-Holland is al voor een groot deel klaar. Het ontbrekende deel door het bos wordt nog vóór half maart aangelegd.
MTBers kunnen dan vanaf de veerhaven in het zuiden van het eiland tot aan de vuurtoren op de noordpunt door Nationaal Park Duinen van Texel fietsen en via de oostkust en het midden van het eiland terugrijden. 
Daarvoor zijn verschillende alternatieve routes beschikbaar. Vanwege de versterking van de waddendijk kan de buitendijkse bewegwijzering langs de oostkust pas in de loop van het jaar worden afgemaakt. Eind 2018 is de gehele route gereed.

Wielersport Texel startte in 2011 met het project omdat door het stijgende aantal mtb’ers veel klachten binnenkwamen over het illegaal fietsen over wandelpaden. In overleg met Staatsbosbeheer werd besloten de MTBroute van 9 kilometer uit te breiden tot 100 kilometer. Door problemen met vergunningen duurde het zeven jaar voordat de provincie definitief groen licht kon geven.
Zo moest het traject worden aangepast vanwege de bezwaren die Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen uit Heemskerk twee maal tegen vergunningen indiende.

Het MTB-pad kost circa 100.000 euro en wordt aangelegd met subsidie van het Waddenfonds, Texels toeristisch investeringsfonds STIFT en de gemeente Texel. Het behoort tot de langste MTB-paden van Nederland.
Bron: Noordhollands Dagblad

Gelukkig Nieuwjaar 2018

imbabouwenMaastricht heeft twee gloednieuwe MTB-route's. De eerste zeer technische route "Maastricht(St-Pietersberg)" - 5 kilometer - en ligt rond de St. Pietersberg en de tweede "Maastricht(Riemst)" - 11,5 kilometer - is de eerste echt grensoverschrijdende route van Zuid-Limburg.

De route op Nederlands grondgebied (bordje: geel met groen MTB teken) voert over de St. Pietersberg en is een technische maar ook pittige route. Het Belgische traject (bordje: wit met rood/zwart MTB teken) is een stuk eenvoudiger en heeft slechts een enkele echte kuitenbijter. Zeker het Nederlands gedeelte is écht de moeite waard. Er zitten pittige stukken bos in en de route is op delen redelijk steil. Dit stuk voldoet aan de eisen en wensen van de moderne mountainbiker en voert daarnaast ook nog eens over één van de mooiste natuurgebieden van Nederland bij één van de mooiste (historische) steden van Nederland. De routes zijn ook prima te combineren.

Maastricht SintPietersberg

In Chalet d’n Oberservant kun je achteraf heerlijk Bourgondisch genieten van een lekker drankje of hapje eten. De routes zijn vanwege de eenduidigheid en veiligheid naar één richting bewegwijzerd. De routes zijn zo gesitueerd, dat de mountainbiker voldoende aan zijn trekken komt, maar dat de meest kwetsbare ondergrond, bossen en natuurgebieden gespaard blijven. Dus een vriendelijk verzoek om niet af te wijken van de routes en nooit door vegetaties te rijden. Klik om de routes te bekijken. Maastricht(St-Pietersberg)  -  Maastricht(Riemst)

Een kaart met alle 17 Zuid-Limburgse MTB-routes is online verkrijgbaar via www.limburgwinkel.nl.

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?

TrailUpdate

Lage- en Hoge Vuursche
Het aantal routes op de Utrechtse Heuvelrug gaat langzaam richting de tien. De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan de route Lage Vuursche (UT). Deze ging flink op de schop omdat de ‘oude’ route niet duurzaam was aangelegd waardoor er veel water op de tracks bleef staan. De nieuwe route is zo goed als klaar en kan ingereden worden. Nog een nieuwtje: er wordt ook hard gewerkt aan een route op Hoge Vuursche. Deze trail wordt gekoppeld aan Lage Vuursche waardoor er nog zo’n 15 km route bijkomt. Het grootste deel singletrack. Vergeet niet je vergunning voor 2018 aan te schaffen.

Route upgrade Nijmegen
Clubs uit het Rijk van Nijmegen (GE) hebben zich hard gemaakt voor een upgrade van de huidige routes. Hoewel de huidige routes door een prachtig gebied lopen, zijn ze sterk verouderd. Normaal gesproken wordt er na de zomer van 2018 begonnen met de aanleg van de routes. In de zomer wordt mogelijk al gestart met opknapwerkzaamheden van bestaande delen die voor de nieuwe route behouden blijven.

Northshores, rockgardens en pumptracks in Holten
Vanaf januari gaat de schop de grond in voor een nieuwe bikepark in Holten (OV). Het park krijgt een plekje tussen de voetbalvelden en de ijsbaan. Op het terrein kun worden Technical Trail Features (TTF’s) aangelegd zoals north shores, rock gardens en jumps. Een mooie plek om je skills uit te bouwen. Na een rondje oefenen kun je snel één van de routes op de Sallandse Heuvelrug op.
Voor de aanleg zijn flink wat vrijwilligers nodig. Help jij mee? Stuur dan een mail naar mtbsportholten@telfortglasvezel.nl.

Vuilnisbelt in Eijsden
Als mountainbikers zijn we blij met elke hoogtemeter die we kunnen pakken. Die mogen we namelijk ook weer omlaag knallen! Routebouwers benutten graag elke hoogtemeter. Ook als dat betekent dat we over een vuilnisbelt moeten. In o.a. Nuenen (NB), Winterswijk (GE) en Zoetermeer (ZH) loopt de route als deels over een voormalig vuilstortplaats. In 2018 kunnen we daar de gesloten stortplaats Het Tiende Vrij in het Limburgse Eijsden aan toevoegen. Mountainbikegroep Bikers oet Eèsjde (spreek uit zoals het er staat:) dienden in 2016 een voorstel in. Inmiddels is stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg betrokken en wordt er gewerkt aan een plan voor een aantrekkelijke trail die de natuur (die door de jaren heen is ontstaan) niet schaadt. Geplande aanleg: voorjaar 2018.

Opening Sint Pietersbergroute
De route is al in menig Trail Update teruggekomen. De route is af! De track loopt over de flanken van de Sint Pietersberg, is 5 km lang, bevat voornamelijk singletracks en bevat meer hoogtemeters dan je normaal gesproken gewend bent in ons vlakke landje. Hoewel de officiële opening deze week gepland staat, vraagt de trailcrew om een klein beetje geduld. Door het slechte weer van de afgelopen tijd zijn de nieuwe paden nog erg kwetsbaar.

De stichting MOZL zet zich in voor de aanleg van nieuwe of upgrade van bestaande trails in Zuid-Limburg. Zo heeft de Meerssenroute onlangs een facelift gehad en wordt er regelmatig gewerkt aan de routes rondom Landgraaf. Op de hoogte blijven?

Door Bart van de Vossenberg (NTFU / FietsSport)
Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt. Lees het volledige artikel: FietsSport - Facebook

FuturumShop Gripgrab

Gratis MTB Magazine 

imbfreemagazine

 

Velozine logo

Facebook 

Twitter 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fcloc9 #eef12140 #200714072153